Incalzire in pardoseala

       


DE CE ÎNCÄLZIRE ÎN PARDOSEALÄ?


1. Un confort excelent în exploatare - o repartizare ideala a caldurii în încapere.
Încalzirea în pardoseala a fost cunoscuta înca în timpul Romei Antice. Aceasta încalzire asigura o repartizare verticala ideala a temperaturii în încapere. Temperatura mai ridicata la nivelul pardoselii si mai redusa la nivelul capului ofera un confort termic optim. Încalzirea în pardoseala asigura caldura în acea zona a încaperii unde se afla oamenii. Este deci demna de recomandat în camerele de la parter cu deschidere spre casa scarilor sau mezanin si practic inevitabil în spatiile înalte cum ar fi bisericile, salile de sport si halele de productie.

Metoda încalzirii în pardoseala mai are un avantaj important si anume emanarea uniforma a caldurii de catre întreaga suprafata a pardoselii. Aceasta joaca un rol important în încaperile cu o suprafata mare - în camerele de zi si holurile caselor ca si în spatiile expozitionale, reprezentative, etc.

Concomitent, datorita temperaturii reduse a suprafetei termice care este doar de 22-26°C se limiteaza circulatia aerului si în consecinta scade semnificativ cantitatea de praf pusa în miscare. Aceasta calitate a încalzirii în pardoseala este deosebit de valoroasa în încaperile cu regim igienic sever. Aceasta instalatie ofera si posibilitatea de încalzire a anumitor zone din exteriorul cladirii pentru a evita mentinerea zapezii si înghetarea apei pe suprafetele acestor zone.

2. Estetica interioarelor - nu sunt vizibile elementele de încalzire.
Instalatia de încalzire în pardoseala este complet amplasata sub podea iar absenta oricaror elemente vizibile de încalzire ofera posibilitati nelimitate de aranjament a interioarelor. Acest lucru este important din punct de vedere al planificarii unei utilizari eficiente a spatiului din dreptul ferestrei.

Calitatile încalzirii prin pardoseala sunt pretioase în aranjamentul interioarelor cu valoare istorica, în proiectarea dotarii salilor de gimnastica unde radiatoarele traditionale necesita constructii speciale în vederea mascarii lor sau asigurarii unor conditii de protectie a persoanelor prezente.

Fara nici o ezitare se poate prevede placarea pardoselii în locuinta cu dale de piatra sau placi ceramice care în cazul încalzirii traditionale dau impresia neplacuta de rece. Încalzirea prin pardoseala asigura o senzatie placuta de caldura sub picioare.

3. Economie de energie - temperatura sazuta de functionare a instalatiei.
"Podeaua calda" sporeste confortul în asemenea masura încât se poate reduce temperatura aerului în încaperea încalzita cu 2°C, iar aceasta la rândul sau face economie de energie (circa 12%).

Un argument important în favoarea încalzirii în pardoseala este temperatura scazuta de functionare a instalatiei. De obicei ea nu depaseste 45°C, poate fi deci cu succes alimentata de caldura obtinuta de la cazane de condensare cu randament ridicat, de la pompe termice sau de la panourile (colectoarele) solare. Poate fi de asemenea folosita cu foarte bune rezultate caldura reziduala, de exemplu apa încalzita în timpul proceselor de racire întâlnite în numeroase tehnologii de productie.